Zó kun je energiezuinig je was drogen

Een warmtepompdroger is al een goede keuze wanneer je bewuster om wilt gaan met het energieverbruik. Of je dit nu doet vanwege het milieu of omdat je de impact op je portemonnee wilt beperken: een warmtepompdroger kan tot wel 60% energie besparen en kan je honderden euro’s schelen tijdens de levensduur van de warmtepompdroger. Het energielabel varieert van A+ tot A+++-10% en is daarmee de meest zuinige in zijn soort. Een warmtepompdroger mag zichzelf pas milieuvriendelijk noemen bij een energielabel van A+++. Dit is vastgesteld door de overheid en deze term wordt ook zo toegepast op de webwinkels.

Maar behalve de aanschaf van een energiezuinig model, kun je zelf als gebruiker ook veel doen om het energieverbruik te beperken. De impact die je zelf hebt is groter dan je denkt. Hiermee heb je drie grote voordelen: minder energiekosten, minder milieubelasting en de wasdroger gaat langer mee. De levensduur is namelijk deels bepaald aan de hand van het aantal wasbeurten. Wanneer je deze verminderd per periode, zul je zien dat de wasdroger langer mee gaat! We leggen je aan de hand van een aantal handige tips uit hoe je zelf impact kunt hebben op het energieverbruik. Want energiezuinig drogen is echt zo lastig niet!


Centrifugeer hoog

Hoe hoger het wasgoed gecentrifugeerd wordt, hoe droger het uit de wasmachine komt. Het heeft dan minder energie van de warmtepompdroger nodig om volledig te drogen. Nu denk je vast: maar hogere toeren kosten toch ook meer energie?  Dat klopt. Het energieverbruik van een wasmachine is echter vaak lager dan van een warmtepompdroger. Dit kan ook niet het geval zijn, en check dus voor je deze tip toepast het energielabel van de wasmachine en warmtepompdroger. Heb je een nieuwe warmtepompdroger met een A+++-10% energielabel en een oude tweedehands wasmachine met een F energielabel, dan is deze tip niet erg nuttig voor jou. Daarnaast is deze tip alleen van toepassing bij een warmtepompdroger met een vochtsensor. Heeft de warmtepompdroger deze niet, dan zal het de droger niet opvallen dat de kleding al droger is en zal het programma hier niet op aangepast worden. In dat geval pluk je niet de vruchten van de hogere toeren en is het niet de moeite waard.

Kies voor ‘automatisch’

Het ‘automatische programma’ is beschikbaar wanneer de wasdroger over een vochtsensor beschikt. De vochtsensor bepaald dan de lengte van het programma, op die manier zal het nooit langer dan nodig aanstaan. Dit is efficiënter dan de warmtepompdroger onnodig lang laten drogen.

Verschoon de condensor

Dit punt is erg belangrijk. Een vieze condensor staat namelijk gelijk aan een hoger energieverbruik. De gebruiksaanwijzing geeft precies aan hoe de condensor schoongemaakt kan worden. Er zijn warmtepompdrogers met een zelfreinigende condensor of met een indicator wanneer je deze moet verschonen. Zorg dat je dit niet negeert wanneer de warmtepompdroger dit niet uit zichzelf doet!

Bedieningsgemak

Dit is afhankelijk van het bedieningsscherm: is het een draaiknop, drukknoppen of een touch scherm. Welke vorm voor jou evenredig is met bedieningsgemak hangt van je eigen voorkeur af. Daarnaast is er ook nog bediening via een app, zodat je de warmtepompdroger ook op afstand kunt bedienen, wel zo handig!

Verschoon de filter

Een andere belangrijke schoonmaaklus is de filter. Als de filter vies is werkt de warmtepompdroger minder goed. Hierdoor kan hij niet alleen minder snel kapot gaan, maar gebruikt hij automatisch ook meer energie. De filter stofvrij houden is dus van belang.

Gebruik de waslijn

Vooral in de warmere zomermaanden, maar ook in het geval van kleinere wasjes, kan de waslijn of een wasrek de uitkomst bieden. Hoe minder je de warmtepompdroger gebruikt, hoe minder energie je gebruikt en hoe langer de warmtepompdroger mee gaat. Simpelweg: wees je bewust van de droogbeurten. Is het echt nodig of kan deze lading was ook gemakkelijk gedroogd worden aan een waslijn?

Zorg dat de warmtepompdroger past bij jou

De grootte van jou huishouden en de hoeveelheid was bepaald het vulgewicht. Een vulgewicht varieert van 6 tot 9 kilogram. Hoe meer mensen, hoe groter het vulgewicht. Een vulgewicht van 6 kg is geschikt voor 1 tot 2 personen. Heb je een huishouden met 3 tot 4 personen dan is een vulgewicht van 7 tot 8 kg beter. Bij een groter huishouden (5 of meer personen) kies je voor een vulgewicht van 9 kg.

Rekening houden met het vulgewicht bij de aankoop van een nieuwe warmtepompdroger kan aanzienlijk schelen. Een lege droogtrommel is namelijk erg zonde van de energie. De warmtepompdroger gebruikt tenslotte wel de energie die nodig is voor die grote trommel. Teveel was voor een kleine droogtrommel is ook niet energie vriendelijk, je moet de droger dan vaker aanzetten, waardoor de warmtepompdroger eerder door zijn levensduur heen is, en je duidelijk meer energie gebruikt.

De warmtepompdroger keuzehulp

Met de keuzehulp helpen we je op weg om in het grote aanbod te kijken welk type warmtepompdroger het beste bij je past. Dit doen we op basis van een aantal vragen waarop we een gerichte selectie maken. De vragen zijn zorgvuldig gekozen in samenwerking met experts op het gebied van drogers. Vul de keuzehulp in om erachter te komen welke warmtepompdroger het beste bij jou past!


Hoe milieuvriendelijk moet je warmtepompdroger zijn?
Hoe groot is je huishouden?
Hoe hoog moet de bouwkwaliteit van de warmtepompdroger zijn?

Merken warmtepompdrogers

Er zijn verscheidende merken warmtepompdrogers. Elk melk heeft zijn eigen charmes, en vaak is het zo dat mensen vasthouden aan wat men gewend is. Toch is het niet verkeerd om, als je er echt in geïnteresseerd bent, eens op onderzoek uit te gaan bij de aanschaf van een nieuwe warmtepompdroger. De verschillende merken die wij aanraden zijn: Miele, Siemens, AEG, Whirlpool, Beko en Samsung.