Functies op de warmtepompdroger

Gebruiksvriendelijkheid van een warmtepompdroger is van belang voor jou als gebruiker. Je koopt een nieuwe warmtepompdroger omdat je hier nog jaren plezier van wilt hebben. Wel zo fijn als deze handig en gemakkelijk is in gebruik. De warmtepompdroger op de huidige markt hebben een scala aan opties om de gebruiksvriendelijkheid te verhogen. Je kunt op de verschillende specificaties sorteren je naar jou geschikte warmtepompdroger zoekt. Echter kunnen we ons voorstellen dat je niet precies weet wat nu wel of niet handig is, en wat behalve handig ook echt nuttig is. Door de grootte van het aanbod is het lastig om een verstandige keuze te maken, de prijs loopt namelijk ook op met het aantal specificaties. Daarom zetten we de verschillende soorten voor je op een rij, inclusief uitleg. Met deze uitleg kun je zelf beslissen of dit voor jou wel of niet handig is!


Startuitstel

Met deze functie maak je het mogelijk om de droogcyclus nog even uit te stellen. Zo kun je ervoor zorgen dat wanneer de was droog is op het moment dat je thuiskomt, zodat je de was er meteen uit kunt halen en het niet de kans krijgt om weer te kreuken.

Kinderbeveiliging

Deze functie bezit vrijwel iedere warmtepompdroger. De kinderbeveiliging maakt het onmogelijk voor een kind om zomaar de warmtepompdroger aan of uit te zetten.

Vochtsensor

Met een vochtsensor weet de warmtepompdroger precies hoe vochtig het wasgoed is. Hierdoor is de warmtepompdroger in staat het wasprogramma aan te passen en te stoppen wanneer de was voldoende droog is. Dit voorkomt het onnodig draaien van een droogcyclus terwijl het wasgoed dit niet nodig heeft. Deze specificatie kan dus ook energie schelen, zeker wanneer de was al wat droger is voordat je deze in de warmtepompdroger doet. Lees bij de energiebesparingstips hoe je dit in je voordeel kunt gebruiken!

Antikreukfunctie

Is strijken of stomen van kleding niet je favoriete taak? Dan is dit de ideale functie voor jou. De kleding komt er niet altijd kreukvrij uit, maar het kan aanzienlijk schelen in kreukels en het kan de hoeveelheid uren strijken zeker verminderen.

Anti-vibratie functie

Door deze functie trilt de warmtepompdroger minder. Dit is gunstig om twee redenen: een langere levensduur doordat er minder slijtage is en uiteraard minder geluid en dus een stillere warmtepompdroger.

Kledingbeschermende trommel

Dit kan erg handig zijn in het geval van delicate kleding. De trommel heeft een beschermlaagje waardoor er minder kans is op slijtage van kledingstukken. Denk hierbij aan haakjes in kleding. Mocht je veel delicate stoffen willen drogen, dan is het ook handig om op speciale droogprogramma’s te letten. Zo zijn er warmtepompdrogers met programma’s gericht op bepaalde stoffen.

Stoomfunctie

Met de stoomfunctie worden ook een groot deel van de kreukels uit de kleding gehaald. Een stoomfunctie kan er daarbij voor zorgen dat de kleding eventuele vieze luchtjes nog extra verliest.

Trommelverlichting

Trommelverlichting kan nuttig zijn bij het in- en uitladen van de kleding, zeker wanneer je dan toch die ene sok nog in de hoek ziet liggen. Dit hebben de meeste warmtepompdrogers.

Zelfreinigende condensor

Een zelfreinigende condensor voorkomt dat jij de condensor handmatig moet reinigen. De condensor reinigen is van belang voor een goede kwaliteit van de wasdroger. Een schone condensor zorgt er daarbij ook voor dat de warmtepompdroger minder energie verbruikt.

Indicatie van de eindtijd

Een indicatie van de eindtijd kan handig zijn wanneer je wilt weten wanneer je de was uit de warmtepompdroger kan halen. Deze indicatie kan tijdens de droogcyclus aangepast worden wanneer er sprake is van een vochtsensor.

Indicatie van een leeg waterreservoir

Zo weet je precies wanneer je het waterreservoir moet legen. Dit is niet van toepassing wanneer je het water laat afvoeren met een afvoerslang. Vrijwel elke nieuwe warmtepompdroger met een waterreservoir beschikt over deze functie.

Indicatie voor het controleren van de filter

Wel zo handig, zeker omdat een vieze filter ervoor zorgt dat de warmtepompdroger meer energie verbruikt.

Informatie aflezen en bediening via een app

Dit is een vrij nieuwe specificatie. Zo kun je de was in de warmtepompdroger doen en deze vanaf een afstand aan zetten zodat deze precies op tijd klaar is. Ook kun je hier de eindtijd bijhouden. Wanneer je een startuitstel knop hebt kun je betwisten of deze app echt zinvol is, maar voor sommige mensen kan het een uitkomst bieden.

Droogvoorkeuren

Tenslotte nog een specificatie die erg handig kan zijn, namelijk de droogvoorkeur. De warmtepompdrogers beschikken soms over bepaalde functies welke het mogelijk maken om rekening te houden met bepaalde voorkeuren. Voorkeuren waar je op kunt selecteren zijn bijvoorbeeld ´alle soorten was tegelijk drogen´, ´fris ruikende was´, ´verminderd krimpen´, ´vermindert slijtage´ en ´anti-allergie programma’. Mocht één van deze voorkeuren voor jou van toepassing zijn, kun je hier tijdens het zoekproces op selecteren. Of je kijkt of de door jou gevonden wasmachine functies heeft die hier rekening mee houden.

De warmtepompdroger keuzehulp

Met de keuzehulp helpen we je op weg om in het grote aanbod te kijken welk type warmtepompdroger het beste bij je past. Dit doen we op basis van een aantal vragen waarop we een gerichte selectie maken. De vragen zijn zorgvuldig gekozen in samenwerking met experts op het gebied van drogers. Vul de keuzehulp in om erachter te komen welke warmtepompdroger het beste bij jou past!


Hoe milieuvriendelijk moet je warmtepompdroger zijn?
Hoe groot is je huishouden?
Hoe hoog moet de bouwkwaliteit van de warmtepompdroger zijn?

Naast deze functies zijn er ook merkspecifieke functies. De grotere merken op de markt hebben ieder functies en hebben daar een eigen naam aan gegeven. Er zijn overlappende functies en functies welke echt alleen bij een bepaald merk beschikbaar zijn. We geven een overzicht van de merkspecifieke functies per merk.


AEG

AEG beschikt over de AEG FiberPro welke ervoor zorgt dat de verschillende textielsoorten alsnog gelijkmatig drogen. Hiermee kun je de verschillende soorten dus gerust bij elkaar gooien in één wasbeurt. AbsoluteCare past de draaisnelheid van de trommel aan om je kleding optimaal te beschermen. SensiDry zorgt ervoor dat de warmtepompdroger op een lagere temperatuur droogt, waardoor er minder kans op slijtage en krimpen van kleding is, en ProSense past de droogtijd aan op de hoeveelheid wasgoed, wel zo handig bij een halfvolle droogtrommel.

Bosch

Bosch beschikt over twee merkspecifieke functies± SelfCleaning en Bosch AllergyPlus. Met SelfCleaning wordt de condensor voor je gereinigd en met AllergyPlus wordt de was op een hogere temperatuur gedroogd om jeuk bij allergie te voorkomen. Let wel op, hierdoor kan kleding meer krimpen.

LG

LG SensorDry past het droogprogramma aan op de hoeveelheid kleding en voorkomt overmatig energieverbruik bij een halfvolle droogtrommel.

Miele

Miele FragranceDos maakt het mogelijk om in te stellen of je wilt dat er een bepaalde geur aan het wasgoed zit. PerfectDry zorgt ervoor dat de kleding niet langer wordt gedroogd dan nodig. SteamFinish voorkomt kreukels in kleding en verminderd strijkwerk. Tenslotte is er nog een SoftCare functie wat inhoudt dat de trommel een speciale structuur heeft om kleding minimaal te beschadigen.

Samsung

Samsung OptimalDry meet de vochtigheid van het wasgoed en past het wasprogramma aan op de hoeveelheid kleding.

Siemens

iSensoric past het programma aan op de hoeveelheid en de vervuiling van je was waardoor je niet onnodig veel energie gebruikt. Siemens SelfCleaning spoelt tenslotte automatisch schoon tijdens het drogen, wat jou in onderhoud werk scheelt.

Whirlpool

Whirlpool heeft de 6th SENSE functie, welke de programmaduur aanpast aan de hoeveelheid en het gewicht van het wasgoed. Hiermee voorkom je opnieuw overbodig energieverbruik.

Merken warmtepompdrogers

Er zijn verscheidende merken warmtepompdrogers. Elk melk heeft zijn eigen charmes, en vaak is het zo dat mensen vasthouden aan wat men gewend is. Toch is het niet verkeerd om, als je er echt in geïnteresseerd bent, eens op onderzoek uit te gaan bij de aanschaf van een nieuwe warmtepompdroger. De verschillende merken die wij aanraden zijn: Miele, Siemens, AEG, Whirlpool, Beko en Samsung.