Energieverbruik warmtepompdroger

Een warmtepompdroger heeft het volgende energieverbruik: per droogbeurt verbruikt een warmtepompdroger tussen de 0,80 en 1,45 kWh. Het verbruik van een warmtepompdroger komt neer op ongeveer 100 tot 170 kWh per jaar. Als je dit omrekent naar euro’s dan ben je ongeveer €24,- tot €40,- euro kwijt aan energiekosten jaarlijks.

Energieverbruik warmtepompdroger

Wat verbruikt een warmtepompdroger

Een warmtepompdroger heeft een energielabel A of hoger, terwijl een condensdroger een energielabel B of C heeft. Het verschil in energieverbruik kan aardig oplopen, zeker na enkele jaren gebruik. We geven je een rekenvoorbeeld van het verschil: de jaarlijkse energiekosten van een condensdroger zijn gemiddeld €115 waar de jaarlijkse energiekosten van een warmtepompdroger €40 zijn. Dit betreft hetzelfde gebruik, zo ongeveer 220 droogbeurten per jaar. 

Condensdroger verbruikt 3,95 kWh per wasbeurt, dat is per jaar 869 kWh. Warmtepompdroger verbruikt 1,25 kWh per wasbeurt, dat is per jaar 275 kWh.

Wat bespaart een warmtepompdroger

Wat is het nu eigenlijk het voordeel van een warmtepompdroger? En wanneer is een warmtepompdroger rendabel? Is een warmtepompdroger daadwerkelijk zuiniger dan een condensdroger? De besparing van een warmtepompdroger hangt af van de soort warmtepompdroger en de wasdroger waar je deze mee vergelijk. We geven je twee rekenvoorbeelden om je een idee te geven van de besparing.

Het eerste rekenvoorbeeld betreft een nieuwe condensdroger en een nieuwe warmtepompdroger: de nieuwe condensdroger gebruikt gemiddeld €115 per jaar, terwijl de nieuwe warmtepompdroger slechts €40 per jaar gebruikt. Met een besparing van €75 per jaar kan dit oplopen tot wel €750 na 10 jaar. De levensduur van een nieuwe warmtepompdroger is langer dan 10 jaar en de besparing zal dus nog hoger zijn.

Rekenvoorbeeld 1

Rekenvoorbeeld twee bevat een oude wasdroger uit 2000 verbruikt ongeveer 3,95 kWh per wasbeurt en een nieuwe warmtepompdroger gebruikt maximaal 1,25 kWh. De kosten van een droogcyclus zijn dan €0,87 versus €0,19. Het verschil is €0,68. Stel dat je uit gaat van 220 droogbeurten in een jaar, dan is dit verschil jaarlijks afgerond €150. Een warmtepompdroger kan dus aanzienlijk schelen in energiekosten en om die reden een slimme aanschaf zijn.

Rekenvoorbeeld 2

De warmtepompdroger heeft een andere techniek, waarbij de lucht verwarmt wordt door met koelvroeistof de koude condens uit de lucht te halen. Hierbij hergebruikt de warmtepompdroger zijn lucht, wat leidt tot minder energieverbruik en een gunstiger energielabel. De meeste condensdrogers hebben een slecht energielabel en mogen om die reden niet meer verkocht worden. Op de huidige markt mogen er nog alleen nieuwe wasdroger met een energielabel van minimaal C verkocht worden, terwijl een aantal grote aanbieders er al voor gekozen hebben ook deze niet meer aan te bieden en pas vanaf energielabel B te verkopen. Een warmtepompdroger heeft een beter energielabel en heeft zelfs milieuvriendelijke modellen. Modellen mogen zich milieuvriendelijk noemen met een energielabel van minimaal A++. Al met al is het verschil in energieverbruik en dus ook in energiekosten zeker de moeite waard. En eventuele hogere aanschafkosten van een warmtepompdroger verdienen zichzelf dus zeker tijdens de levensduur van de warmtepompdroger.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw warmtepompdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw warmtepompdroger

Warmtepompdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de warmtepompdroger zijn?

Warmtepompdroger keuzehulp

Een stille warmtepompdroger maakt weinig geluid bij het drogen van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille warmtepompdroger .
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de warmtepompdroger zijn?

Warmtepompdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je warmtepompdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere warmtepompdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere warmtepompdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de warmtepompdroger zijn?

Warmtepompdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere warmtepompdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een warmtepompdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Warmtepompdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte warmtepompdrogers van Nederland. Of bekijk de warmtepompdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste warmtepompdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Warmtepompdrogers aan het zoeken...

Energiezuinig drogen

Behalve de aanschaf van een energiezuinige warmtepompdroger, kun je zelf als gebruiker ook veel doen om het energieverbruik van je warmtepompdroger te beperken. De impact die je zelf hebt is groter dan je denkt. Hiermee heb je drie grote voordelen: minder energiekosten, minder milieubelasting en de wasdroger gaat langer mee. De levensduur is namelijk deels bepaald aan de hand van het aantal wasbeurten. Wanneer je deze verminderd per periode, zul je zien dat de wasdroger langer mee gaat! We leggen je aan de hand van een aantal handige tips uit hoe je zelf impact kunt hebben op het energieverbruik. Want energiezuinig drogen is echt zo lastig niet!

Centrifugeer hoog
Hoe hoger het wasgoed gecentrifugeerd wordt, hoe droger het uit de wasmachine komt. Het heeft dan minder energie van de warmtepompdroger nodig om volledig te drogen. Nu denk je vast: maar hogere toeren kosten toch ook meer energie?  Dat klopt. Het energieverbruik van een wasmachine is echter vaak lager dan van een warmtepompdroger. Dit kan ook niet het geval zijn, en check dus voor je deze tip toepast het energielabel van de wasmachine en warmtepompdroger. Heb je een nieuwe warmtepompdroger met een A+++-10% energielabel en een oude tweedehands wasmachine met een F energielabel, dan is deze tip niet erg nuttig voor jou. Daarnaast is deze tip alleen van toepassing bij een warmtepompdroger met een vochtsensor. Heeft de warmtepompdroger deze niet, dan zal het de droger niet opvallen dat de kleding al droger is en zal het programma hier niet op aangepast worden. In dat geval pluk je niet de vruchten van de hogere toeren en is het niet de moeite waard.
Kies voor ‘automatisch’
Het ‘automatische programma’ is beschikbaar wanneer de wasdroger over een vochtsensor beschikt. De vochtsensor bepaald dan de lengte van het programma, op die manier zal het nooit langer dan nodig aanstaan. Dit is efficiënter dan de warmtepompdroger onnodig lang laten drogen.
Verschoon de condensor
Dit punt is erg belangrijk. Een vieze condensor staat namelijk gelijk aan een hoger energieverbruik. De gebruiksaanwijzing geeft precies aan hoe de condensor schoongemaakt kan worden. Er zijn warmtepompdrogers met een zelfreinigende condensor of met een indicator wanneer je deze moet verschonen. Zorg dat je dit niet negeert wanneer de warmtepompdroger dit niet uit zichzelf doet!
Verschoon de filters
Een andere belangrijke schoonmaak klus is de filter. Als de filter vies is werkt de warmtepompdroger minder goed. Hierdoor kan hij niet alleen minder snel kapot gaan, maar gebruikt hij automatisch ook meer energie. De filter stofvrij houden is dus van belang.
Gebruik de waslijn
Vooral in de warmere zomermaanden, maar ook in het geval van kleinere wasjes, kan de waslijn of een wasrek de uitkomst bieden. Hoe minder je de warmtepompdroger gebruikt, hoe minder energie je gebruikt en hoe langer de warmtepompdroger mee gaat. Simpelweg: wees je bewust van de droogbeurten. Is het echt nodig of kan deze lading was ook gemakkelijk gedroogd worden aan een waslijn?
Zorg dat de warmtepompdroger past bij jou

De grootte van jou huishouden en de hoeveelheid was bepaald het vulgewicht. Een vulgewicht varieert van 6 tot 9 kilogram. Hoe meer mensen, hoe groter het vulgewicht. Een vulgewicht van 6 kg is geschikt voor 1 tot 2 personen. Heb je een huishouden met 3 tot 4 personen dan is een vulgewicht van 7 tot 8 kg beter. Bij een groter huishouden (5 of meer personen) kies je voor een vulgewicht van 9 kg.

Rekening houden met het vulgewicht bij de aankoop van een nieuwe warmtepompdroger kan aanzienlijk schelen. Een lege droogtrommel is namelijk erg zonde van de energie. De warmtepompdroger gebruikt tenslotte wel de energie die nodig is voor die grote trommel. Teveel was voor een kleine droogtrommel is ook niet energie vriendelijk, je moet de droger dan vaker aanzetten, waardoor de warmtepompdroger eerder door zijn levensduur heen is, en je duidelijk meer energie gebruikt.