Welke kleding mag in een warmtepompdroger

Je leest overal dat een warmtepompdroger beter is voor je kleding omdat de lagere temperatuur van de warme lucht minder schadelijk is voor de meeste materialen. Toch is er nog steeds veel verwarring over welke kleding er wel en niet in een warmtepompdroger mag. In dit artikel beantwoorden we daarom de meest voorkomende vragen over jouw kleding en de warmtepompdroger en geven we wat tips voor het drogen van jouw favoriete kledingstuk.

Hero achtergrond blog of informatie

Mag alle kleding in de warmtepomdroger

Ja. In principe kan zo goed als alle kleding in een warmtepompdroger, maar er zijn natuurlijk altijd een paar uitzonderingen. Pas bijvoorbeeld op met kleding zoals panty’s en kleding waar losse onderdelen op zitten, bijvoorbeeld studs of lovertjes. De meeste warmtepompdrogers hebben een speciaal programma voor ondergoed en andere kwetsbare materialen, die kan je dus wel gewoon drogen.

Kunnen synthetische stoffen ook in de warmtepompdroger?

Dit gaat in tegen alles wat je ooit hebt geleerd over het drogen van kleding, maar ja, ook synthetische stoffen mogen in de warmtepompdroger. Let wel altijd op dat je het droogprogramma voor synthetische materialen selecteert, zo weet de warmtepompdroger precies welke temperatuur het materiaal nodig heeft.

Kan ik mijn jeans in de warmtepompdroger drogen?

Bij andere drogers ben je misschien gewend dat je jeans niet meer zo lekker zit nadat hij uit de machine komt. Dat klopt, want de hoge temperaturen van een normale droger hebben een slechte invloed op de pasvorm van je jeans en het zorgt er vaak voor dat de vezels van de stof samentrekken, krimpen dus. Een normale droger is vaak ook niet goed voor de kleur van je jeans en als je hem vaak droogt op hoge temperaturen kan hij vaal worden.

Je kan je jeans wel veilig droog krijgen in een warmtepompdroger. Wanneer je het speciale programma voor jeans selecteert, zorgt het apparaat ervoor dat hij niet alleen droog is is, maar dat ook de kleur en de pasvorm worden behouden.

Mogen handoeken in een warmtepompdroger?

Niks is zo vervelend als een grote, klamme bal handdoeken die net uit de wasmachine komt en het liefst doe je die meteen in de droger. Het probleem is alleen dat je handdoeken er bij een normale droger wel droog uitkomen, maar dat ze tegelijkertijd ook erg hard zijn. Dat komt door de hoge temperaturen die andere wasdrogers gebruiken. Bij een warmtepompdroger hoef je je daar geen zorgen over te maken, de stof zal ook na het drogen nog lekker zacht zijn.

Warmtepompdroger keuzehulp

1/3
Hoe milieuvriendelijk moet je warmtepompdroger zijn?
2/3
Hoe groot is je huishouden?
3/3
Hoe hoog moet de bouwkwaliteit van de warmtepompdroger zijn?

Waarom is een warmtepompdroger goed voor je kleding

Je kleding slijt minder snel

De trommel van een warmtepompdroger is ontworpen om op een zachtaardige manier met je kleding om te gaan, de randen zijn wat minder scherp en er zitten geen andere uitsteeksels in de trommel. Er zijn ook warmtepompdrogers die speciale programma’s hebben waarbij de trommel minder snel ronddraait en zo voorkomt dat je kledingstukken slijten. Een ander trucje is dat een trommel niet de hele tijd dezelfde kant op draait. Door afwisselend links- en rechtsom te draaien, zorgt hij ervoor dat je wasgoed tijdens het drogen niet wordt opgerold tot een grote bal.

Je kleding kreukt minder snel

De trommel van een warmtepompdroger beweegt langzamer dan die van andere soorten wasdrogers en daardoor wordt je kleding minder vaak en minder snel door elkaar geschud. Dit zorgt ervoor dat je wasgoed minder kreukt en daardoor hoef je het helemaal niet meer of minder lang te strijken. Dat is beter voor je kleding, omdat het dan minder vaak wordt blootgesteld aan de hoge temperaturen van je strijkijzer.

Je kleding krimpt minder snel

We krijgen vaak de vraag: krimpt kleding in een warmtepompdroger? Je bent gewend dat sommige stoffen krimpen als je ze droogt in andere soorten wasdrogers en daarom vertrouwen veel mensen het niet om bijvoorbeeld een trui van wol in de warmtepompdroger te doen. Maar, omdat een warmtepompdroger lage temperaturen gebruikt om je wasgoed te drogen, zal je kleding niet krimpen. De laagste temperatuur die een warmtepompdroger gebruikt ligt bij het programma voor wol rond de 5 graden, dit is nog lager dan de temperatuur van het koudste programma van een wasmachine.

Hoe zorgt een warmtepompdroger voor je kleding

Het is eigenlijk heel simpel. Warmtepompdrogers zijn uitgerust met verschillende nieuwe technologie├źn en die zijn allemaal voordelig voor de kwaliteit van jouw kleding. In de trommel van een warmtepompdroger zit bijvoorbeeld een sensor die continu de temperatuur meet en ervoor zorgt dat deze gelijk blijft.

Daarbij kan een warmtepompdroger ook meten wanneer je kleding droog is en zal hij dus nooit doorgaan met drogen terwijl dat niet nodig is. Hij stopt altijd op tijd met drogen, ook als de tijd van het droogprogamma nog niet voorbij is.