Levensduur warmtepompdroger

Bij de aanschaf van een warmtepompdroger ga je er vanuit dat je hier erg lang plezier van hebt en je niet over enkele jaren weer opnieuw op zoek moet naar een geschikte warmtepompdroger.

Maar hoe lang gaat een warmtepompdroger mee? De levensduur van een warmtepompdroger varieert en het antwoord op die vraag is dus niet eenduidig. Gemiddeld genomen is de levensduur 10 tot 12 jaar. Toch is de levensduur vooral afhankelijk van de frequentie waarmee de warmtepompdroger gebruikt wordt, de bouwkwaliteit en het onderhoud. Wij leggen je uit waarom de levensduur belangrijk is, welke factoren van invloed zijn en wat je zelf kunt doen om de levensduur te verlengen.

Hero achtergrond blog of informatie

Zijn warmtepompdrogers energiezuinig

Warmtepompdrogers zijn zuiniger dan condensdrogers en hebben een energielabel variërend van A+ tot A+++-10%. Een warmtepompdroger is dus over het algemeen een milieubewuste keuze. Dit geldt echter niet voor elke warmtepompdroger. Een warmtepompdroger mag zichzelf namelijk pas milieuvriendelijk noemen bij een energielabel van A+++ of hoger. Daarnaast moet ook de bouwkwaliteit middenklasse of topklasse zijn.
En dat is waar de levensduur van de warmtepompdroger om de hoek komt kijken. Een basisklasse bouwkwaliteit, en daaruit volgend een kortere levensduur, doet een gunstig energielabel teniet. Wanneer jij je warmtepompdroger al na enkele jaren moet vervangen kun je je voorstellen dat dit niet erg milieuvriendelijk is. Denk hierbij maar aan de energiekosten voor de productie en het transport van de nieuwe warmtepompdroger.

Hoe lang gaat een warmtepompdroger mee

Wat is de levensduur van een warmtepompdroger? En wat bepaald die levenduur nu eigenlijk? De levensduur van een warmtepompdroger is afhankelijk van veel verschillende factoren. De grootste invloed wordt geleverd door de hoeveelheid gebruik. Hoe vaker de warmtepompdroger gebruikt wordt per tijdseenheid, hoe minder lang deze mee zal gaan. Daarnaast zijn er nog meer factoren van belang, zoals de materialen die gebruikt worden en het onderhoud. De materialen worden meegenomen in de bouwkwaliteit. Hoe hoger deze is, hoe duurzamer de warmtepompdroger zal zijn.
De bouwkwaliteit is afhankelijk van een aantal specificaties, zoals een RVS trommel, RVS deurscharnieren, een behuizing van metaal met emaille, een koolborstelloze motor, een zelfreinigende condensor, reinigingsindicatoren, anti-vibratiewanden en een lage vochtuitstoot. De bouwkwaliteit wordt opgedeeld in drie klassen: basisklasse, middenklasse en topklasse. De warmtepompdroger in de basisklasse heeft maximaal 50% van de specificaties, de middenklasse tussen de 50 en 70% en de topklasse minimaal 70%.

Warmtepompdroger keuzehulp

1/3
Hoe milieuvriendelijk moet je warmtepompdroger zijn?
2/3
Hoe groot is je huishouden?
3/3
Hoe hoog moet de bouwkwaliteit van de warmtepompdroger zijn?

Wat beïnvloed de levensduur

De levensduur van een warmtepompdroger wordt beïnvloed door meerdere factoren, waaronder onvoorziene dingen. Er zijn echter twee factoren met de meeste invloed, en daar gaan we wat dieper op in.
Je kunt hier namelijk als consument en gebruiker rekening mee houden. Zo kies je gemakkelijk voor een warmtepompdroger met een langere levensduur.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit is erg belangrijk voor de levensduur van een warmtepompdroger. Het is dan ook belangrijk dat dit goed vermeld wordt op de webshops. Over het algemeen geldt: hoe hoger de bouwkwaliteit, hoe langer de levensduur. Simpelweg omdat er dan minder kans is op slijtage. Daarom is het advies ook om ten alle tijden de basisklasse bouwkwaliteit te vermijden. Wil je dus bewust kiezen, voor je portemonnee en het milieu, kies dan niet alleen een warmtepompdroger met een gunstig energielabel, maar ook met een middenklasse of topklasse bouwkwaliteit.

Er zijn drie klassen: topklasse, middenklasse en basisklasse. In welke klasse een warmtepompdroger zich bevindt hangt af van het materiaal waarmee de warmtepompdroger gemaakt is en welke specificaties de warmtepompdroger bezit. Zo wort de bouwkwaliteit hoger door het gebruik van duurzaam materiaal. Een warmtepompdroger heeft dan een RVS droogtrommel, RVS scharnieren in de deur en een behuizing van metaal met emaille. Hoe minder aluminium, hoe beter. Daarnaast kijkt men naar de motor. Een koolborstelloze motor heeft minder onderdelen en is om daarom minder gevoelig voor slijtage. Een zelfreinigende condensor en reinigingsindicatoren zorgen ervoor dat het onderhoud er niet bij in schiet. Een lage vochtuitstoot voorkomt dat onderdelen roesten en de anti-vibratiewanden voorkomen trillingen en daardoor ontstane schade. De indeling in de klasse is vervolgens vrij duidelijk: een basisklasse warmtepompdroger heeft minder dan 50% van deze specificaties, een middenklasse tussen de 50% en 70% en een topklasse meer dan 70%.

Het gebruik

Hoe vaak de warmtepompdroger per jaar aangezet wordt heeft ook een invloed op de levensduur. Hier kunnen we kort en krachtig over zijn: een warmtepompdroger die vaker gebruikt wordt, zal meer slijtage ondervinden en om die reden uiteindelijk minder lang mee gaan. Hier kun je bij de aanschaf weinig rekening mee houden, maar wel in het gebruik zelf. Denk hierbij aan het beperkten van het aantal droogbeurten, en ook het ‘slimmer drogen’. We leggen je uit hoe je dit doet.

Zo min mogelijk drogen

Een warmtepompdroger is gemaakt om een lange periode mee te gaan. Toch is het logisch dat een warmtepompdroger die 10 droogbeurten per week draait minder lang mee gaat dan een warmtepompdroger met slechts drie droogbeurten per week. Zet geen halve droogtrommels aan en hang de was af en toe wel aan de lijn of aan het wasrek.

Zo slim mogelijk drogen

Slim drogen betekend: niet te vol, niet te leeg. Een lege trommel laten draaien betekend dat je vaker de warmtepompdroger aan zult zetten en dus meer droogbeurten draait. Een overvolle trommel leidt tot een te hoog gewicht, hier is de warmtepompdroger niet op gemaakt. Zorg dus dat je op het vulgewicht let en altijd 10% van de trommel vrij houdt, dan weet je zeker dat je de warmtepompdroger niet onnodig beschadigd.

Zo gaat je warmtepompdroger zo lang mogelijk mee

Hoe zorg je zelf voor een optimale levensduur van je wasdroger? Wij zetten de tips voor je op een rij.

Beperk het aantal droogbeurten

Beperk het aantal droogbeurten. Hoe minder droogbeurten per periode, hoe langer de levensduur van de warmtepompdroger.

Stop de droogtrommel niet te vol

Stop de droogtrommel niet te vol. Een overvolle droogtrommel kan ervoor zorgen dat de warmtepompdroger eerder kapot gaat.

Zet de warmtepompdroger waterpas

Zet de warmtepompdroger waterpas, en controleer dit na enkele maanden. Dit verminderd de trilling in de warmtepompdroger, wat automatisch minder slijtage betekend.

Gebruik trillingsdempers

Gebruik trillingsdempers. Ook hier geldt: minder trilling betekend minder slijtage aan de onderdelen.

Onderhoud je warmtepompdroger goed

Onderhoud je warmtepompdroger goed. Reinig voldoende vaak de condensor en de filter. Een vieze filter leidt tot een verhoogt energieverbruik, maar kan er ook voor zorgen dat de warmtepompdroger eerder stuk gaat. Reinig de pluizenfilter na elke droogbeurt. Je verwijderd dan de grote pluizer. Zorg dat je maandelijks met de stofzuiger de filter goed schoonmaakt. Voor de condensor geldt hetzelfde, deze moet vaak schoongemaakt worden. de meeste nieuwe warmtepompdrogers hebben een sensor om aan te geven wanneer het zover is.