Warmtepompdroger nadelen

Een warmtepompdroger heeft verschillende nadelen. De nadelen van een warmtepompdroger zijn: een warmtepompdroger heeft langer de tijd nodig voordat het wasgoed gedroogd is. Daarnaast is een warmtepompdroger meestal een stukje duurder ten opzichte van andere wasdrogers. 

Warmtepompdroger nadelen

Warmtepompdrogers zijn duur

De gebruikte technologieën in een warmtepompdroger zorgen ervoor dat dit type wasdroger gemiddeld genomen duurder is dan andere kledingdrogers. Zoals de naam al zegt, zit er een warmtepomp in de droger en deze zijn erg duur om te produceren. Dit prijsverschil verdien je wel redelijk snel terug door de lagere energiekosten. Dit maken de drogers uiteindelijk goedkoper dan een ouderwetse condens droger. Toch is het een flinke som geld wat geïnvesteerd moet worden in het apparaat. Denk hierbij aan een bedrag tussen de 500 en 1000 euro. Om een warmtepompdroger met het op één na hoogste energielabel(A++) aan te schaffen, leg je vaak rond de 600-700 euro neer. Het allerhoogste energielabel A+++ is nog duurder. Het is niet ongebruikelijk als er 900 tot 1000 euro wordt gevraagd voor een A+++ warmtepompdroger. Het verschil in energiebesparing tussen een A++ of A+++ warmtepompdroger is het prijsverschil voor de aanschaf niet altijd waard. Dit is wel erg afhankelijk van de kwaliteit van de warmtepompdroger, maar vooral hoe vaak je het apparaat gebruikt. Als er 10 wassen per week worden gedraaid is het de opwaardering in energielabel vaak wel waard.

Langer drogen

Het meest benoemde nadeel van een wasdroger met warmtepomp, is dat het een stuk langer duurt voordat het droogprogramma klaar is en je kleding kast droog is. De meeste programma’s met een redelijk gevulde droger duren minimaal twee uur en kan oplopen tot wel vier uur. In vergelijking met andere type wasdrogers duurt het bij een warmtepompdroger dus meer dan twee keer zo lang voordat het wasgoed echt droog is. Het is erg belangrijk om de droger niet helemaal vol te doen, dan kan deze tijd nog verder oplopen. Als er geen haast is bij het drogen van de het natte wasgoed, is dit natuurlijk geen probleem en alleen maar goedkoper. Toch kan het vervelend zijn als er nog snel even een wasje gedraaid moet worden en de kleding binnen een paar uur moet worden gedragen. Hiervoor is het belangrijk om op tijd een was te draaien zodat de warmtepompdroger alle tijd heeft om alle kleding rustig aan te drogen.

Lagere temperatuur

De voornaamste reden voor het langer drogen is de lagere temperatuur waarmee de warmtepompdroger het wasgoed droogt. De temperatuur van de opgewarmde lucht is gemiddeld 20 graden kouder dan bij een condens droger. Dit heeft veel voordelen, bijna alle soorten kleding kunnen in de droger bij elkaar. Een stevige handdoek samen de met een fleece vest de droger in kan zonder problemen, zolang je voor de goede stand van de warmtepompdroger kiest. Het heeft echter ook veel nadelen. Zoals besproken duurt het programma niet alleen langer, de wasdroger wordt ook snel te vol gedaan. Het vocht kan dan niet snel uit de kleding worden geblazen met een nog langere droogtijd als gevolg. Ook wordt de lucht gerecycled in dit type wasdroger en vanzelfsprekend koelt lucht met een lagere temperatuur sneller af dan hetere lucht. De warmtepomp moet hierdoor harder werken dan bij gloeiendhete lucht om de lucht waar het vocht zojuist uit is onttrokken opnieuw te verwarmen. Zeer warme lucht is erg slecht voor kleding en zorgt snel voor slijtage, het is hiervoor weer een groot voordeel.

Meer geluid

Warmtepompdrogers werken in veel aspecten niet anders dan een condens- of ander soort droger. De was gaat in een trommel, de trommel wordt aangedreven door een motor en motors maken geluid. Ook de bewegingen van de trommel zelf maakt is niet geruisloos. Bij een warmtepompdroger is het niveau van dit geluid op veel van deze punten aanzienlijk hoger dan bij bijvoorbeeld een luchtafvoerdroger. Als de slaapkamer grenst aan de ruimte waar de wasdroger staat kan de droger hoorbaar zijn in de slaapkamer. Vooral bij wasjes die in de nacht worden gedraaid is dit voor veel mensen een probleem. De trillingen van het apparaat en de bewegende onderdelen zijn de grootste boosdoeners. Er zijn hier echter meerdere dingen tegen te doen. De kwaliteit van de warmtepompdroger staat hier voorop. Daarnaast zijn er warmtepompdrogers met geluidsisolatie aan de binnenkant. Ook kiezen sommige fabrikanten van dit type wasdroger er soms voor concentrische cirkels in de behuizing te verwerken. Dit zorgt voor een flinke reductie in het geluidniveau wat de warmtepompdroger maakt.

Idealiter neerzetten in een warme ruimte

De lagere temperatuur waar de warmtepompdroger gebruik van maakt om de kleding te drogen maakt het essentieel dat de warmtepompdroger in een warmere ruimte wordt geplaatst. Als de wasdroger in een schuur of koude kelder staat, kan de tijd voordat het wasgoed droog is snel oplopen. Omdat de temperatuur van de lucht van een warmtepompdroger vaak tussen de 5 en 35 graden is, koelt dit in een koudere ruimte te snel af om echt efficiënt te blijven. Niet alleen de kosten en de tijd van het drogen worden hierdoor hoger, de slijtage van de onderdelen gaat ook een stuk sneller. De warmtepomp moet immers een stuk harder werken om lucht van dezelfde temperatuur de droger in te pompen. Het is dus erg belangrijk om voor de aanschaf van een warmtepompdroger goed te bekijken of er een plek is voor het apparaat in een verwarmde ruimte.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw warmtepompdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw warmtepompdroger

Warmtepompdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de warmtepompdroger zijn?

Warmtepompdroger keuzehulp

Een stille warmtepompdroger maakt weinig geluid bij het drogen van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille warmtepompdroger .
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de warmtepompdroger zijn?

Warmtepompdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je warmtepompdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere warmtepompdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere warmtepompdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de warmtepompdroger zijn?

Warmtepompdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere warmtepompdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een warmtepompdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Warmtepompdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte warmtepompdrogers van Nederland. Of bekijk de warmtepompdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste warmtepompdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Warmtepompdrogers aan het zoeken...