Wat scheelt een warmtepompdroger in energiekosten?


Een warmtepompdroger is zuiniger dan de condensdroger. Maar naast het verschil in soort droger zit er ook een aanzienlijk verschil in het bouwjaar van de wasdroger. Zo heeft een wasdroger uit het bouwjaar 1190 een energieverbruik van 5,20 kWh per droogcyclus, terwijl een nieuwe warmtepompdroger zoals deze op de huidige markt verkocht wordt maximaal 1,25 kWh per droogcyclus gebruikt. Dat is een vermindering in energiekosten van 75%. In energiekosten scheelt dit ook aanzienlijk: de kosten van een wascyclus van een wasdroger uit het bouwjaar 1990 zijn €1,14 terwijl de kosten van een huidige nieuwe warmtepompdroger vrijwel niet boven de €0,19 per droogcylus uitkomen. Het oudere model betreft in dit geval wel een conventionele droger. Om je een beter beeld te geven van de wasdrogers op de huidige markt zetten we ook de condensdroger en de warmtepompdroger voor je op een rij: een nieuwe condensdroger kost gemiddeld €115 aan energiekosten per jaar, terwijl een nieuwe warmtepompdroger slechts €40 per jaar kost. Hoe komt dit nu? De warmtepompdroger heeft een andere techniek, waarbij de lucht verwarmt wordt door met koelvroeistof de koude condens uit de lucht te halen. Hierbij hergebruikt de warmtepompdroger zijn lucht, wat leidt tot minder energieverbruik en een gunstiger energielabel. De meerste condensdrogers hebben een slecht energielabel en mogen om die reden niet meer verkocht worden. Op de huidige markt mogen er nog alleen nieuwe wasdroger met een energielabel van minimaal C verkocht worden, terwijl een aantal grote aanbieders er al voor gekozen hebben ook deze niet meer aan te bieden en pas vanaf energielabel B te verkopen. Een warmtepompdroger heeft een beter energielabel en heeft zelfs milieuvriendelijke modellen. Modellen mogen zich milieuvriendelijk noemen met een energielabel van minimaal A++. Al met al is het verschil in energieverbruik en dus ook in energiekosten zeker de moeite waard. En eventuele hogere aanschafkosten van een warmtepompdroger verdienen zichzelf dus zeker tijdens de levensduur van de warmtepompdroger.

De warmtepompdroger keuzehulp

Met de keuzehulp helpen we je op weg om in het grote aanbod te kijken welk type warmtepompdroger het beste bij je past. Dit doen we op basis van een aantal vragen waarop we een gerichte selectie maken. De vragen zijn zorgvuldig gekozen in samenwerking met experts op het gebied van drogers. Vul de keuzehulp in om erachter te komen welke warmtepompdroger het beste bij jou past!


Hoe milieuvriendelijk moet je warmtepompdroger zijn?
Hoe groot is je huishouden?
Hoe hoog moet de bouwkwaliteit van de warmtepompdroger zijn?

Merken warmtepompdrogers

Er zijn verscheidende merken warmtepompdrogers. Elk melk heeft zijn eigen charmes, en vaak is het zo dat mensen vasthouden aan wat men gewend is. Toch is het niet verkeerd om, als je er echt in geïnteresseerd bent, eens op onderzoek uit te gaan bij de aanschaf van een nieuwe warmtepompdroger. De verschillende merken die wij aanraden zijn: Miele, Siemens, AEG, Whirlpool, Beko en Samsung.