Warmtepompdroger droogt niet goed

Het kan een aantal redenen hebben waarom jouw warmtepompdroger niet goed droogt, namelijk: Je hebt niet het juiste droog programma gekozen voor het materiaal van de kleding, er zit te veel wasgoed in de droogtrommel, de vochtsensor is vuil en de filter en condensor zijn niet goed schoon. 

Warmtepompdroger droogt niet goed

Je hebt niet het juiste droogprogramma gekozen

Net als een wasmachine, heeft een warmtepompdroger verschillende programma’s die speciaal zijn ontwikkeld voor een optimaal droogresultaat voor het materiaal dat je wil drogen. Katoen heeft bijvoorbeeld een veel kortere droogtijd dan spijkerstof en synthetische was droogt weer veel sneller dan katoen droogt. De meeste warmtepompdrogers hebben een aansluitend programma voor iedere soort was en het is goed om daar eens naar te kijken voordat je je droger in gebruik neemt. Gebruik altijd het juiste programma voor het materiaal dat je wil drogen en zorg ervoor dat er nooit met een mix van meerdere materialen bij elkaar zit, scheid je was altijd op het type materiaal.

Naast de gebruikelijke programma’s, zijn sommige warmtepompdrogers ook uitgerust met extra mogelijkheden zoals een programma waarbij je verschillende materialen tegelijk kan laten drogen. Dit is vooral handig in gebruik wanneer je niet te veel was hebt en de droger niet wil laten draaien voor maar een paar kledingstukken. Er zijn ook warmtepompdrogers met een programma waarbij het wasgoed op een hoge temperatuur wordt gedroogd en zo allergenen verwijdert. Er zijn ook drogers met een programma waarbij je een goed droogresultaat in een korte droogtijd krijgt.

Je hebt te veel was in de trommel gedaan

Als je te veel was tegelijk laat drogen, heeft de machine niet genoeg ruimte om de warme lucht door de trommel te blazen en het gevolg daarvan is dat je was niet goed droogt. Het is altijd aan te raden om ongeveer 10% van de wasdroger leeg te laten en op die manier genoeg ruimte te creëren om de warme lucht te laten circuleren. De meeste warmtepompdrogers geven informatie over het maximale vulgewicht van een trommel en dat kan variëren tussen de 6 en 9 kilogram. Voor een klein huishouden met twee personen heb je al genoeg aan een droger met de kleinste inhoud, voor een gezin van vier is het aan te raden om een wasdroger met 8 kilogram inhoud te gebruiken.

 Grotere gezinnen hebben het meeste voordeel van de allergrootste inhoud van 9 kilogram. Wil je voorkomen dat je meer was in de droger stopt dan hij aankan? Zorg er dan voor dat je wasmachine en je droger hetzelfde vulgewicht hebben, zo heb je nooit meer was dan je kan drogen. 

Er zijn ook warmtepompdrogers die aangeven wanneer je te veel was in de wasdroger hebt gestopt. Deze zijn uitgerust met een ingebouwd weegmechanisme dat een signaal afgeeft wanneer je was zwaarder is dan de wasdroger aankan, zo hoef je daar zelf dus niet op te letten!

Start de snelle keuzehulp
vind jouw warmtepompdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw warmtepompdroger

Warmtepompdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de warmtepompdroger zijn?

Warmtepompdroger keuzehulp

Een stille warmtepompdroger maakt weinig geluid bij het drogen van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille warmtepompdroger .
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de warmtepompdroger zijn?

Warmtepompdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je warmtepompdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere warmtepompdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere warmtepompdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de warmtepompdroger zijn?

Warmtepompdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere warmtepompdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een warmtepompdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Warmtepompdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte warmtepompdrogers van Nederland. Of bekijk de warmtepompdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste warmtepompdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Warmtepompdrogers aan het zoeken...

De vochtsensor is niet schoon

Aan de binnenkant van een warmtepompdroger zit een sensor die meet hoe hoog de luchtvochtigheid in de trommel is. Wanneer je je droger al langer in gebruik hebt, kan het gebeuren dat de sensor minder goed werkt omdat hij (deels) wordt geblokkeerd door vuil dat zich heeft opgehoopt. Dit kunnen restjes van wasmiddel of wasverzachter zijn of een hoopje haar dat in de trommel is blijven hangen, maar ook iets groters als een achtergebleven sok. Dit kun je gemakkelijk verhelpen door de sensor voorzichtig schoon te maken.

 De plek waar de sensor zit is afhankelijk van het merk en het model, je kunt dus het beste even de handleiding raadplegen als je wil weten waar deze precies zit. Voor het schoonmaken van de sensor heb je geen speciale schoonmaakmiddelen nodig, je kunt gewoon een lauwwarm sopje en een zachte doek gebruiken. Maak niet alleen schoon op de plek van de sensor, neem meteen de hele binnenkant mee. Zo voorkom je dat ander vuil blijft hangen en binnen de kortste keren weer je sensor verhindert.

De filter en de condensor zijn niet schoon

Als de bovenstaande problemen zijn uitgesloten, dan blijft er nog één optie over en dat is dat de filter en condensor van je droger niet goed schoon zijn. In sommige gevallen is de condensor van een warmtepompdroger geheel zelfreinigend en spoelt hij automatisch schoon tijdens het drogen. In dat geval kan je dus uitsluiten dat de condensor het probleem is. Hij kan ook voor een deels zelfreinigend zijn, waarbij de binnenkant zichzelf reinigt en je zelf alleen nog het rooster aan de buitenkant stofvrij moet maken. Dit hoef je niet na elke droogbeurt te doen, eens in de twee maanden is meer dan voldoende. Het is het makkelijkst om hier een stofzuiger of een zachte borstel voor te gebruiken. De filter van een warmtepompdroger zit vaak aan de binnenkant van de deur en je kunt hem gemakkelijk losklikken en uit het apparaat halen.

Nadat je de filter uit de houder hebt gehaald, kun je hem openklikken en als het goed is zie je dan dat daar stof opgehoopt is. Je kunt ervoor kiezen om de pluizen met je handen weg te halen, maar je kunt ook met je stofzuiger de filter en houder aan de binnenkant van de deur stofvrij maken. Als je er zeker van wil zijn dat de filter extra schoon is, of als er vuil of kalk op zit, kun je ervoor kiezen om hem met water te wassen of te laten weken in een bak water met een scheutje azijn. Het is belangrijk dat je het stof uit deze filter regelmatig verwijdert, bij voorkeur na elke droogbeurt. Raadpleeg voor het schoonmaken van de onderdelen altijd de informatie in handleiding van je warmtepompdroger, zo voorkom je dat je het apparaat beschadigd of niet het juiste onderdeel schoonmaakt.