Warmtepompdroger of condensdroger

Het verschil tussen een warmtepompdroger en condensdroger is dat een warmtepompdroger met een lagere temperatuur droogt dan een condensdroger. Dit betekent dat hij een lager stroomverbruik heeft, maar wel langere droog tijden. Een ander verschil tussen een warmtepompdroger en een condensdroger is dat een warmtepompdroger duurder is dan een condensdroger.

Warmtepompdroger of condensdroger

Warmtepompdrogers zijn zuiniger dan condensdrogers

Over het algemeen wordt een warmtepompdroger gezien als de betere aankoop van de twee types wasdrogers. Het eerste voordeel wat hierin naar voren komt is het energielabel. Warmtepompdrogers hebben vaak een hoog energielabel, A++ en vaak zelfs A+++. Dit zorgt ervoor dat de warmtepompdroger tot 60% zuiniger is dan een condensdroger. Dit betekent dat het stroomverbruik van elk tweede jaar als gratis kan worden gezien in vergelijking met de minder zuinige condensdroger. Na een verloop van tien jaar kan het zelfs de volledig aanschafwaarde van de warmtepompdroger hebben bespaard.

Het kan namelijk wel 75 euro schelen op jaarbasis bij gemiddeld gebruik. Bij regelmatig gebruik is dit vanzelfsprekend nog meer. Een gezin met twee leden en 3 wasjes per week haalt de 75 euro op jaarbasis al. Ondanks de hogere, soms zelfs dubbele, aanschafwaarde kan een groot gezin met meerdere kinderen dus al na 5 of korter jaar pure winst maken op de waterpompdroger in vergelijking met een condensdroger. Dit maakt de keuze voor een waterpompdroger een stuk aantrekkelijker na het zien van de prijzen. Het is de investering na al enkele jaren dus letterlijk dubbel en dwars waard.

Vergelijking van de levensduur

Een lange levensduur van een apparaat is altijd wenselijk. Bij een warmtepompdroger is dus dan ook een belangrijk argument om te kiezen voor dit soort wasdroger. Hoewel de frequentie van gebruik en kwaliteit van de warmtepompdroger hier veel invloed op heeft, is de gemiddelde levensduur 10 tot 12 jaar.

Bij het hogere segment warmtepompdrogers, fatsoenlijk onderhoud en normaal gebruik kan dit vele jaren langer zijn. Zorg ervoor dat de wasdroger niet te vol zit. Hierdoor moet de warmtepompdroger harder werken en zal de levensduur vanzelfsprekend korter zijn. 

Start de snelle keuzehulp
vind jouw warmtepompdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw warmtepompdroger

Warmtepompdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de warmtepompdroger zijn?

Warmtepompdroger keuzehulp

Een stille warmtepompdroger maakt weinig geluid bij het drogen van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille warmtepompdroger .
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de warmtepompdroger zijn?

Warmtepompdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je warmtepompdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere warmtepompdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere warmtepompdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de warmtepompdroger zijn?

Warmtepompdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere warmtepompdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een warmtepompdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Warmtepompdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte warmtepompdrogers van Nederland. Of bekijk de warmtepompdrogers die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Warmtepompdrogers aan het zoeken...

Vochtafvoer van de verschillende wasdrogers

De tijden van een slang van de droger het raam uit hangen om de vochtige lucht af te voeren zijn gelukkig voorbij met een warmtepompdroger. De keuze om gebruik te maken van de condens opvangbak maakt de warmtepompdroger een apparaat die flexibel is te plaatsen. Je hebt alleen een stopcontact nodig. Mocht je de wasdroger op een plek neerzetten met een afvoerpijp, dan kun je een warmtepompdroger hier direct op aansluiten.

Al het onttrokken vocht wordt dan meteen afgevoerd. Dit geldt tegenwoordig ook voor de meeste condens drogers. Ook bij een condensdroger is er de optie om de condens opvang bak te gebruiken of aan te sluiten op een afvoer. Hou er rekening mee dat niet alle condens drogers de optie hebben om een slang aan te sluiten op een afvoerpijp. Mocht je de keuze maken voor een condens droger is het dus belangrijk om te controleren of dit een mogelijkheid is.

Aanschaf prijs

Bij het maken van een keuze schrikken de kosten van een warmtepompdroger vaak het meeste af. Voor de gemiddelde warmtepompdroger betaal je 40 tot 60% meer dan voor een condensdroger. Hoewel dit prijsverschil vaak meerdere malen wordt terugverdiend door de energiebesparing in vergelijking met een condensdroger, is het voor veel mensen toch een grote investering.  

Er moet ook wel meer dan twee wassen per week gedraaid worden wil je je voordeel halen uit de energiebesparing in vergelijking met de hogere kosten om een warmtepompdroger aan te schaffen. Het geluid wat vrijkomt bij het drogen met een warmtepompdroger is ook een stuk meer dan bij een condensdroger. De plaatsing van de droger is dus erg belangrijk. Zorg ervoor dat deze niet tegen een muur grenzend aan een slaapkamer staat.