Warmtepompdroger voordelen

De grootste voordelen van een warmtepompdroger zijn: de energiezuinigheid en de hieruit volgende lagere energiekosten en slijtage aan je kleding. Een warmtepompdroger is de meest energiezuinige droger, hierdoor bespaar je jaarlijks veel op je energiekosten. Daarnaast slijt je kleding een stuk minder snel aangezien hij een lagere droog temperatuur gebruikt. Een warmtepompdroger verdien je over de gehele levensduur altijd weer terug. 

warmtepompdroger voordelen

Energiezuinigheid

Wat door velen wordt gezien als het grootste voordeel van een warmtepompdroger ten aanzien van andere soorten drogers, is de energiezuinigheid. We kijken naar het gemiddelde van verschillende kledingdrogers en een warmtepompdroger. Hierbij is een warmtepompdroger tot 60% zuiniger. Als je dus een middenklasser droger hebt staan en deze vervangt met een warmtepompdroger van A++ of A+++, dan krijg je elk tweede jaar energieverbruik gratis. Plus een beetje. A+ is de laagste energieklasse wat er bestaat voor een warmtepompdroger. Dit zegt op zichzelf al veel over de energiezuinigheid van dit type drogers. De relatief hogere aanschafprijs is dus binnen de kortste keren terugverdiend. De reden waarom deze drogers zoveel zuiniger zijn dan andere drogers, is dat een warmtepompdroger de warme lucht hergebruikt zoveel als dat kan. Zodra al het vocht uit de lucht is gehaald hoeft de lichtelijk afgekoelde lucht maar een klein beetje te worden verwarmd voordat het weer gebruikt wordt door het apparaat. Vanzelfsprekend is dit goedkoper dan het continue moeten opwarmen van koude lucht. Als er geen haast is bij het drogen van je kleding, dan is het aan te raden de temperatuur van de droger wat lager te zetten. Wat langer drogen op een lagere temperatuur is goedkoper dan kort drogen op een hoge temperatuur.

Langere levensduur

Niet alleen de energiezuinigheid van een warmtepompdroger maakt het de koop waard. Ook de levensduur is natuurlijk erg belangrijk als je een nieuw apparaat in huis haalt. De levensduur van een warmtepompdroger is meer dan tien jaar. Dit kan zelfs nog vele jaren oplopen afhankelijk van hoe vaak je gebruik maakt van de droger. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen elk jaar een flinke som bespaard op de kosten van het gebruik, maar deze besparing loopt dus ook nog heel wat jaren door. Hoe vaker een apparaat wordt gebruikt, des te meer slijtage er zal zijn. Om dit zo veel mogelijk te beperken is het aan te raden de droger niet helemaal vol te doen. Twee lichte ladingen natte was drogen is in vergelijking met een overvolle droogtrommel vaak nog goedkoper ook. Wat de levensduur van een warmtepompdroger naast de frequentie van het gebruik erg kan beïnvloeden, is het onderhoud. Zoals met het meeste witgoed is het aan te raden de droger regelmatig te onderhouden, of dit te laten doen. Als je dit met regelmaat laat doen, is de kans op onderdelen die defect gaan door slijtage nog kleiner. De kwaliteit van de warmtepompdroger is misschien wel de belangrijkste factor voor een lange levensduur. Over het algemeen zijn warmtepompdrogers van hogere kwaliteit dan andere soorten drogers, hiermee zit je bij voorbaat dus al goed. Al met al heeft een warmtepompdroger een stuk langere levensduur dan andere types kledingdrogers.

Kleding slijt veel minder snel

Door de manier van drogen en de lagere temperaturen van de lucht die wordt verwarmd door een warmtepompdroger is de slijtage aan de kleding die wordt gedroogd erg laag. Dit is een stuk hoger bij een condens droger of andere varianten drogers voor nat wasgoed. Bij een hoge temperatuur is de kans dat je kleding krimpt groter. Ook eist warme lucht zijn tol op de stof van de kleding en de kleur ervan. Omdat de temperatuur van de lucht van een warmtepompdroger relatief laag is, wordt deze slijtage flink beperkt. Met bijna 20 graden koudere dan een ander soort droger scheelt dit een hoop op de kleding. Dit lijkt weinig, maar bij een wasmachine kan 20 graden zelfs het verschil maken tussen schone was of was wat nog niet helemaal schoon is. 20 graden is dus een groter verschil dan het lijkt.  Het is echter niet alleen de temperatuur wat hier een voordeel is. De trommels van dit type drogers hebben vaak een bepaalde structuur wat de slijtage op je kleding door het schuren langs de trommel verder beperkt. Het kalme, langzame draaien van een warmtepompdroger zorgt er hiernaast voor dat de warme lucht zachtjes door de kleding wordt geblazen en de kledingstukken niet hard door elkaar worden geschud. De intelligente programma’s, die vaak te vinden zijn op warmtepompdrogers, maken deze beperking in slijtage helemaal af. Dit zijn programma’s speciaal bedoeld voor een bepaald type kleding wat je in de droger doet. Een paar spijkerbroeken kunnen natuurlijk meer aan dan een zijde bloesje. Bij een gemiddelde droger is de kans er groot dat je niets meer aan je zijde kleding hebt na het drogen. Met een speciale modus voor bijvoorbeeld wol en zijde, is het gewoon mogelijk dit soort materialen te drogen in een warmtepompdroger.

Keuze tussen afvoerpijp en condens opvangbak

Wat voor veel huishoudens een erg groot voordeel is aan een warmtepompdroger, is de keuze of je een afvoerpijp gebruikt om het opgevangen vocht af te voeren, of de ingebouwde opvangbak voor condens gebruikt. Bij oudere condens drogers is er alleen een opvangbak aanwezig of onhandige slang uit het raam. Door de mogelijkheid om een waterpompdroger direct aan te sluiten op een afvoerpijp, kan al het onttrokken vocht gelijk worden afgevoerd. De optie voor een condens opvangbak zorgt ervoor dat de warmtepompdroger bijna overal in huis is te plaatsen. Al het vocht uit de natte kleding wordt opgevangen in een bak die eenvoudig te legen is. De lucht waar het vocht uit is gehaald ook nog eens wordt hergebruikt. Hierdoor heb je bij een warmtepompdroger nooit last van een warme, vochtige en benauwde droogruimte.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw warmtepompdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw warmtepompdroger

Warmtepompdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de warmtepompdroger zijn?

Warmtepompdroger keuzehulp

Een stille warmtepompdroger maakt weinig geluid bij het drogen van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille warmtepompdroger .
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de warmtepompdroger zijn?

Warmtepompdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je warmtepompdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere warmtepompdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere warmtepompdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de warmtepompdroger zijn?

Warmtepompdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere warmtepompdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een warmtepompdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Warmtepompdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte warmtepompdrogers van Nederland. Of bekijk de warmtepompdrogers die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Warmtepompdrogers aan het zoeken...