Wat is en hoe werkt een warmtepompdroger
Een warmtepompdroger is een wasdroger die het wasgoed droogt met behulp van een koelelement. Hierdoor droogt de warmtepompdroger op een lagere temperatuur. Het grote voordeel hiervan is dat hij erg weinig energie verbruikt en dat het wasgoed minder snel slijt. Door de lagere temperatuur doet een warmtepompdroger er wel iets langer over om het wasgoed te drogen.
Wat is een warmtepompdroger
Een warmtepompdroger gebruik je om je was te drogen. Het apparaat is uitgerust met een warmtepomp en een koelmiddel, die de lucht in de droger steeds opnieuw klaarmaken om door het wasgoed geblazen te worden. Deze techniek zorgt ervoor dat het droogproces een stuk minder energie verbruikt dan normale wasdrogers.
Daarom wordt de warmtepompdroger gezien als het energiezuinige alternatief voor de wasdrogers die de meeste huishoudens nu hebben. Wanneer je een warmtepompdroger koopt, kan je aanzienlijk op je energiekosten besparen. Het is dus niet zo gek dat de warmtepompdroger steeds populairder wordt!
Hoe werkt een warmtepompdroger
De werking van een warmtepompdroger kan het beste worden uitgelegd door het apparaat te vergelijken met een condensdroger. Het eerste en grootste verschil zit in het systeem dat wordt gebruikt om je wasgoed te drogen. Een normale condensdroger heeft een draaiende trommel waarin warme lucht wordt geblazen. Je wasgoed wordt daardoor droog en de lucht wordt vochtig. Deze vochtige lucht wordt vervolgens afgevoerd. Nu moet de droger weer nieuwe lucht aantrekken en verwarmen om de was verder te drogen.
Maar hoe werkt een warmtepompdroger? In plaats van de vochtige warme lucht af te voeren, wordt deze langs een koelmiddel geleidt en weer tot droge lucht omgetoverd, vervolgens gaat die lucht langs een warmtepomp die ervoor zorgt dat er warme lucht terug de trommel in kan worden geblazen. Dezelfde vochtige lucht wordt dus steeds hergebruikt en daardoor hoeft het apparaat niet continu nieuwe droge lucht aan te trekken. Dit is een van de redenen die ervoor zorgt dat het energieverbruik van een warmtepompdroger een stuk lager is.
Start de snelle keuzehulp
vind jouw warmtepompdroger
Warmtepompdroger keuzehulp
Wat verbruikt een warmtepompdroger per jaar
Zoals je hierboven hebt gezien, werkt een warmtepompdroger met een systeem waarbij vochtige lucht niet wordt afgevoerd, maar wordt omgezet in droge lucht. Daarvoor is veel minder energie nodig dan voor het aantrekken van nieuwe droge lucht en dat maakt een warmtepompdroger een stuk zuiniger en beter voor het milieu.
Warmtepompdrogers gebruiken per jaar gemiddeld 50% minder energie dan verschillende soorten wasdrogers met energielabel C, je kan dus wel stellen dat ze een heel stuk zuiniger zijn.
Het verbruik van een gewone wasdroger ligt rond de 4,5 kWh per droogbeurt en een warmtepompdroger heeft maar een derde daarvan nodig om hetzelfde wasgoed droog te krijgen, slechts 1,5 kWh. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het scheelt ook in de kosten. Wanneer je ongeveer 0,25 euro per kWh betaalt, kan je besparing per droogbeurt oplopen tot 0,70 cent, wat per jaar neerkomt op een bedrag rond de 100 euro voor gemiddeld drie droogbeurten per week. Over de gehele levensduur van de condensdroger, kan je hem dus gemakkelijk terugverdienen.
Maar, dat is nog niet alles
Een warmtepompdroger kan per jaar veel kosten besparen doordat het droogsysteem veel energiezuiniger is, maar hij bespaart ook door een veel lagere temperatuur te gebruiken dan gewone wasdrogers. Afhankelijk van het programma dat je kiest, kan en gewone condensdroger temperaturen tot wel 90 graden gebruiken om je wasgoed te drogen. Bij een warmtepompdroger is dat een stuk minder en ligt de temperatuur van een programma tussen de 5 en 35 graden.
Dit heeft verschillende voordelen. Ten eerste draagt de lagere temperatuur natuurlijk bij aan de energie en kosten die je per jaar kan besparen, maar het is ook een stuk voordeliger voor je wasgoed. Kleding die is gemaakt van kwetsbare materialen die snel slijten, hebben een langere levensduur wanneer ze op een lage temperatuur worden gewassen en gedroogd. Je besparing geldt dus niet alleen voor je energiekosten, maar ook voor je kleding.
Werkt een warmtepompdroger evengoed als een condensdroger
Het is niet vreemd dat je je afvraagt of zo’n energiezuinig alternatief voor een condensdroger wel hetzelfde resultaat heeft. Natuurlijk is zo’n besparing per jaar mooi meegenomen, maar komt je kleding er net zo droog uit als je gewend bent Gelukkig hoef je je daar geen zorgen over te maken. Iedere warmtepompdroger heeft verschillende programma’s die allemaal gespecialiseerd zijn in het drogen van bepaalde materialen.
Als het goed is heb je je kleding al gesorteerd voordat je alles in de wasmachine hebt gedaan, dus je kan alles daarna direct in de trommel van de warmtepompdroger overhevelen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het juiste programma kiezen en de rest komt vanzelf goed. Hij is net zo makkelijk in gebruik als de droger die je gewend bent.
Is er dan geen nadeel aan een warmtepompdroger
Helaas wel. Een warmtepompdroger werkt anders dan een gewone condensdroger en daardoor zijn er zeker een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden. De groter voordelen zijn natuurlijk dat hij zuinig is en dat je kleding langer mee zal gaan, maar houd ook rekening met de volgende nadelen:
De droogtijd is langer
Een warmtepompdroger gebruikt een stuk minder energie, maar dat zorgt er tegelijkertijd voor dat hij er langer over doet om je wasgoed te drogen dan je van een normale wasdroger gewend bent. Je moet er bij een warmtepompdroger rekening mee houden dat het ongeveer twee uur duurt om een volle lading katoen te drogen. Er zijn warmtepompdrogers die een kort progamma hebben, maar die werkt vaak niet voor alle materialen. Als het niks voor jou is om wat langer dan normaal te moeten wachten, dan kan je beter niet voor een warmtepompdroger kiezen.De trommel is minder groot
Warmtepompdrogers zijn iets kleiner dan andere condensdrogers. Een gemiddeld gezin met 2 kinderen heeft een wasmachine met een vulgewicht van 8 of 9 kilo en dat sluit aan op de inhoud van de meeste warmtepompdrogers. Als je echter een wasmachine met 10 of 11 kilo vulgewicht hebt, zal het een moeilijke opgave worden om een condensdroger te vinden met dezelfde inhoud. Het nadeel is dan dat er meer in je wasmachine past dan in de trommel van de droger en daardoor zal je vaak was overhouden die je op een andere manier moet drogen.De aanschafkosten zijn hoger
Tot slot is een warmtepompdroger vaak ook iets duurder in de aanschaf. Omdat hij ook een stuk zuiniger is, kan je deze kosten gemakkelijk weer terugverdienen, maar je moet er wel voor kiezen om die investering te maken. Alle warmtepompdrogers gaan gemiddeld 12 jaar mee, als je ze drie keer per week gebruikt. Tijdens de levensduur kan het wel voorkomen dat je af en toe een onderdeel van de warmtepompdroger moet vervangen, maar omdat een warmtepompdroger gemiddeld minder verschillende onderdelen heeft dan een normale wasdroger is die kans vaak veel kleiner.Is een warmtepompdroger iets voor jou
Wanneer je op zoek bent naar een vervanging voor je normale wasdroger, is het het overwegen waard om eens over de aanschaf van een warmtepompdroger na te denken. Hij werkt anders, maar net zo goed (of misschien wel beter) dan de wasdroger die je nu hebt en dat je kan per jaar een hoop geld besparen. Het is niet alleen een energiezuinig alternatief, hij is ook een stuk veiliger voor je kleding, waardoor de levensduur zal verlengen en je minder snel nieuwe kleding hoeft te kopen.
Condensdrogers hebben daarentegen een aanzienlijk lagere aanschafprijs en dat is zeker iets waar je rekening mee moet houden als je nadenkt over de aanschaf van een warmtepompdroger. Het is een investering die pas terugkomt als je jaarlijkse energiekosten omlaag gaan. Ook het vulgewicht van de trommel en de langere droogtijd zijn eigenschappen waar je rekening mee moet houden als je wil bepalen of een warmtepompdroger de beste keuze voor jou is.