Hoe sluit je een warmtepompdroger aan

Het aansluiten van een warmtepompdroger op de waterafvoer is geen hogere wiskunde en iedereen kan dit zelf. Wij leggen je in een paar stappen uit hoe het werkt. Let wel op: dit kan per merk verschillen.

Aansluiten per merk

Miele heeft een afvoerslang welke je los kunt trekken van de tuit waarna je hem uit de houder en klemmen kunt halen, vervolgens plaats je het einde in de waterafvoer. 

AEG en Zanussi hebben een slang met een klem. Je verwijderd de klem op de slang. Er bevindt zich een gekleurde slang rechtsboven op de achterkant (rood of groen), deze is aangesloten maar draai je los zodat je hier de losse slang op kunt aansluiten. Zorg dat je het kopperstuk goed sluit en sluit het einde van de afvoerslang aan op de waterafvoer. 

Bosch en Siemens hebben de slang aan de rechter achterkant zitten. Deze haal je aan de onderkant los en sluti je aan op de houder die zich ernaast bevindt. De losse slang kan dan aangesloten worden op de slang welke je zojuist hebt verplaats en in de houder hebt geplaats. Wel moet je bij Bosch en Siemens ook het filter verplaatsen van het waterreservoir naar de uitsparing aan de bovenkant van het reservoir. Dit staat ook beschreven in de handleiding.

Een samsung warmtepompdroger heeft de aansluiting rechtsonderin aan de achterzijde. De bstaande slang kan losgehaald worden en aangesloten worden op de andere aansluiting. Er komt nu een aansluiting vrij welke gebruikt kan worden voor de afvoerslang.

LG heeft de aansluiting onderin aan de achterzijde zitten. Bij LG haal je de bestaande slang los van de tuit en plaats je hier de nieuwe afvoerslang, welke je vervolgens aan de andere kant op de waterafvoer aansluit.

Tenslotte heeft Whirlpool de aansluiting rechtsbovenin zitten. Ook hier haal je de bestaande afvoerslang los (let wel op, het betreft hier de bovenste aansluiting van de twee) en hier plaats je de waterafvoerslang in. Nog een laatste tip: voorkom dat de waterafvoerslang losschiet en voor lekkage zorgt en zorg dat deze voldoende goed vast zit. Controleer na de eerste wasbeurt ook altijd of er sprake is van lekkage op de koppelpunten!

Warmtepompdroger keuzehulp

[simple__quiz id="434"]

Andere vragen

Sinds wanneer bestaat de warmtepompdroger

De eerste variant van de warmtepompdroger werd al in het begin van de 20e eeuw gebruikt. Hier bleef het echter een lange tijd bij. De behoefte aan een energiezuinige optie was laag omdat de energiekosten daalden. Pas in 1990 realiseerde

Lees meer

Hoe warm wordt een warmtepompdroger

Als een warmtepompdroger goed werkt zal de temperatuur tussen de 5°C en 35°C liggen. De temperatuur hangt ook af van het droogprogramma. Hoe lager de temperaturen, hoe langer een warmtepompdroger doet over het droogproces. Dit kost uiteraard ook meer energie.

Lees meer

Wanneer kan een warmtepompdroger uit

Een warmtepompdroger heeft vaak een slaapstand, of gaat automatisch uit wanneer deze niet gebruikt wordt. Een warmtepompdroger kan ten alle tijden van de stroom gehaald worden wanneer deze niet in gebruik is. Let wel op: het kan zijn dat er

Lees meer

Wat weegt een warmtepompdroger

Een warmtepompdroger weegt gemiddeld tussen de 45 en 60 kilogram. Het gewicht van een andere soort wasdroger is ongeveer hetzelfde. Er zit vrijwel geen verschil in het gewicht van een warmtepompdroger en een normale wasdroger. Stapelen warmtepompdroger op wasmachine Hoe

Lees meer

Waar kun je een warmtepompdroger plaatsen

Een warmtepompdroger kan in principe in iedere ruimte geplaatst worden. Toch zijn er enkele dingen waar je op kunt letten bij het plaatsen van de wasdroger. Ten eerste kan de warmtepompdroger aangesloten worden op een waterafvoer, als je hier voor kiest hoef je het waterreservoir niet regelmatig te legen, wel zo handig. Hiervoor moet wel een afvoer aanwezig zijn. De afvoer kan aangesloten worden op de sifon van de wastafel, maar kan ook rechtstreeks geleegd worden in de wasbak of een putje in de vloer. Let op: er wordt niet bij iedere warmtepompdroger een afvoerslang meegeleverd, het kan zijn dat je deze zelf moet aanschaffen. Daarnaast kun je rekening houden met de temperatuur van de ruimte. Een warmtepompdroger werkt het beste bij een temperatuur tussen de 5°C en 35°C. Bij een lagere omgevingstemperatuur zal de warmtepompdroger meer energie verbruiken en dus minder zuinig zijn.

Lees meer

Hoeveel langer duurt het drogen met een warmtepompdroger

Hoe lang is de droogtijd van een warmtepompdroger? En duurt een programma bij een warmtepompdroger langer dan bij een andere wasdroger? Het antwoord hierop is simpelweg ‘ja, een warmtepompdroger heeft een langere droogtijd dan een condensdroger’. Een warmtepompdroger gebruikt een

Lees meer

Beste merken

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?